Nærstuder din afføring og find ud af, om du er syg eller spiser forkert

Det er ikke fordi, det er særlig fristende at stikke hovedet ned og undersøge din afføring. Men det er faktisk en god idé, for konsistensen, lugten og farven siger meget om, hvordan din krop har det.

- Det er ikke uden grund, at afføringen hænger så tæt sammen med sygdom og kroppen tilstand. På stadig flere sundhedsområder peger forskningen nu på tarmen. At have en velfungerende tarm, betyder alt, forda bakterierne her påvirker hele kroppen og især immunforsvaret, siger Per Brandtzæg, professor på Rigshospitalet i Oslo til den norske netside vg.no.

Tidsskrift for Den Norske Legeforening har udgivet en brochure med råd om det ildelugtende emne, som du kan bruge, når du inspicerer toilettets indhold. Men husk altid at opsøge lægen, hvis du er i tvivl, om du kan være syg.

Små, hårde kugler: Tyder på, at din fordøjelse er træg, og at du får for lidt fiber og vand. Spis svesker, forskellige frø og frugt og brune ris.

Pølseform sammensat af kugler: Tyder på, at afføringen har ligget for længe i tarmen. Det peger også på, at du mangler fibre og vand. Drik også urte-te, spis olivenolie, frugt og grønsager, brune ris og hirse. Undgå kød, mejeriprodukter, æg, hvide kulhydrater og sukker.

Pølseform med krakeleret overflade: Sprækkerne i overfladen tyder på, at afføringen er for tør. Drik mere vand og anden væske.

Blød, svampet masse: Tyder på, at kroppen ikke opsuger væsken i afføringen og kan enten skyldes, at du spiser usundt, eller at du har madallergi, f.eks. overfølsomhed over for laktose. Få et tjek ved lægen. Forsøg at øge indtaget af fiber og spis næringsrig mad.

Lang og tynd fætter: Passagen, som slipper afføringen ned i endetarmen, kan være spændt. Det fører til en lang, smal lort. Men hold øje med det. Hvis det fortsætter gennem længere tid, kan det tyde på tyktarmskræft. Opsøg i så fald lægen straks.

Mange mindre klatter med markante kanter: Kan tyde på, at din mave arbejder for hurtigt. Det kan føre til mangel på næring og dehydrering. Øg dit indtag af fiber, specielt fra kogte hele korn som brune ris, hirse og quinoa.

Rester af mad i dejen: Nogle typer mad indeholder fibre, som kroppen mangler enzymer til at nedbryde. Et eksempel er den ydre skal på majs, og det er også grunden til, at de små gule grøntsager ofte kommer ud stort set, som de kom ind. Ufordøjet mad i afføringen er normalt ikke noget problem - med mindre det ses i forbindelse med længerevarende diarré og vægttab.

Diarré: Skyldes ofte virusinfektioner, madforgiftning eller bakterier. Mirkoorganismer irriterer slimhinden i tyk- eller tyndtarmen, og væskeindholdet i afføringen bliver for stort. Det er vigtigt at drikke rigeligt med væske. Opsøg læge, hvis du bliver dehydreret, får blodig diarré, eller hvis afføringen indeholder pus eller slim. Det samme gælder, hvis diarréen fortsætter over mange dage. OBS: Vær ekstra opmærksom, hvis børn får diarré! De er ekstra udsatte for at blive dehydrerede og må oftere på sygehuset på at få tilført væske.

Forstoppelse: Kan komme, hvis du har spist jerntilskud eller meget fiberrig kost uden at drikke nok vand. Hård afføring kan føre til hæmorider og rifter i endetarmsåbningen, hvilket kan være meget smertefuldt. Det kan også komme, hvis du dyrker for lidt motion eller er stresset. Spis svesker, yoghurt , frø, frugt og drik masser af vand - også gerne et-to glas før hvert måltid.

Hvide pølser: En hvid afføring kan være tegn på manglende galle i afføringen. Det kan i visse tilfælde føre til gulsot eller være tegn på forskellige sygdomme. Søg læge.

Grønne pølser: Grøn mad som f.eks. spinat kan farve din afføring. Men det kan også tyde på en irriteret tyktarm eller ændret bakterierflora. Søg læge, hvis du har grøn og løs afføring sammen med feber og mavesmerter.

Sorte pølser: Spiser du jerntabletter eller mad med meget jern i, kan din afføring blive meget mørk. Også blåbær og rødvin kan farve. Ser afføringen sort og tjæreholdig ud, kan det være tegn på blødninger i øvre del af fordøjelsessystemet, f.eks. på grund af mavesår eller kræft. Kontakt din læge.

Gule pølser: Har du en gullig, fedtet, løbende og ekstremt ildelugtende afføring, skal du kontakte lægen. Det kan tyde på problemer med bugspytkirtlen, galdeblæren eller leveren.

Røde pølser: Rødbeder og anden meget rød mad er ofte synderen. Blod i afføringen og på papiret, når du tørrer dig, kan skyldes små rifter ved endetarmsåbningen. Men den mest frygtede årsag til blødninger, er kræft. Søg læge, hvis du er i tvivl om, hvad blodet kan skyldes.

Kilder: VG Nett, 'Kostskolen' af ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, bladet 'Bedre Helse', klikk.no, helsenett.no og gillianmckeith.com.