FODMAPs als behandeling van buikpijn, Gas, Diarree


Symptomen van gastro-intestinale aandoening buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, reflux, diarree en / of obstipatie. FODMAPs zijn een verzameling van kleine keten koolhydraten die slecht opneembaar zijn in het lichaam.




Vergisting van FODMAPs in de distale kleine en proximale dikke darm stimuleert dergelijke voorwaarden in de darm die leiden tot het vrijgeven van gas-, darm stimuleren permeabiliteit, een neiging factor voor de groei van de ziekte van Crohn.




FODMAPs zijn een groep van slecht geabsorbeerd korte keten koolhydraten in de voeding vanwege hun osmotische gevolgen (diffusie van moleculen door een semi-permeabel membraan totdat beide zijden evenwichtig), toename van fecale output na colectomie pouch en ileale vorming of ileorectale anastomose (IRA).




Vermijd de volgende FODMAPs voor een periode van ten minste 8 weken. Na 8 weken zal uw diëtist geven advies of om te beginnen met een van de FODMAP groepen.




Wat Foods moet worden beperkt?




Hoog FRUCTOSEGEHALTE Foods


  • Appels

  • Carambola,

  • Coconut cream / kokosmelk,

  • Gedroogd fruit (fruit veilig te beperken tot 1 eetlepel)

  • Fructose of glucose,

  • Vruchtensappen (zelfs behoefte aan veilige vruchten te beperken tot 1 / 3 glas sap),

  • Schat,

  • Honingmeloen,

  • Lychee,

  • Mandarijn

  • Mango

  • Nashi fruit

  • Peach,

  • Peren

  • star fruit

  • Fruit in blik in natuurlijke sappen (perensap),

  • Watermeloen




Hoog fructanen Foods


  • Artisjokken

  • Caro dranken,

  • Witloof Ecco,

  • Paardebloem Tea,

  • Fructooligo sacchariden (FOS) (kunstmatige vezels toegevoegd aan sommige voedingssupplementen)

  • Inuline (kunstmatige vezels toegevoegd aan producten, bijvoorbeeld Dairy Foods),

  • Prei

  • Ui - bruin,

  • Rogge (in grote hoeveelheden),

  • Sjalotten,

  • Spaans,

  • Lente,

  • Tarwe (in grote hoeveelheden),

  • Wit,

  • Zucchini


Foods met sorbitol


  • Appels

  • Abrikozen

  • Kunstmatige zoetstoffen: sorbitol,

  • Kunstmatig gezoete tandvlees,

  • Kersen,

  • Isomalt,

  • Lollies,

  • Mannitol

  • Munten,

  • Nectarines

  • Perziken

  • Peren

  • Pruimen

  • Xylitol,




Hoog raffinose Foods


  • Asperges

  • Bonen,

  • Brussel spruiten,

  • Kool

  • Groene bonen

  • Peulvruchten - kikkererwten,

  • Linzen

  • Red bruine bonen,