Hård mave

Om hård mave

Hvad er hård mave?
Årsager til hård mave
Behandling af hård mave
Kost
Livsstilsændringer
Afføringsmidler

For supplerende information om hård mave henvises til artiklen: oppustet mave

Hvad er hård mave?

Hård mave er det samme som forstoppelse. Definitionen på hård mave er, når man har afføring mindre end 2 gange på en uge.

Hyppigheden af toiletbesøg er dog en meget individuel sag, og mange velfungerende, raske mennesker har ikke afføring mere end 4 gange om ugen (hvilket groft set svarer til ca. hver 2. dag).

Andre har afføring 5 gange dagligt og er ligeså sunde og raske.

Ved hård mave er afførningen decideret hård, tør og svær at komme af med. Nogle mennesker oplever toiletbesøgene ved hård mave som smertefulde.

Herudover optræder fornemmelser som overbelastning, oppustet mave og en følelse af at have fyldt mave.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at de har hård mave, hvis de ikke har afføring hver dag (dagligt).

Hård mave er et symptom – ikke en sygdom. Næsten alle mennesker oplever hård mave på et tidspunkt i deres liv, hvilket som regel skyldes dårlig kost. Langt de fleste tilfælde af hård mave er ikke alvorlige.

At forstå årsager, forbyggelse og behandling vil hjælpe de fleste mennesker til at undgå problemer med hård mave.

Årsager til hård mave

For at forstå hvordan hård mave opstår og fungerer, hjælper det at have en smule kendskab til tarmsystemet: Idet fødevarer bevæger sig gennem tarmsystemet, optager tarmene vand fra føden, altimens de producerer affaldsstoffer ( afføring ).

Når afføringen omsider når endetarmen, er det solidt, fordi størstedelen af væsken er optaget (absorberet) af tarmene.

Hård mave opstår, når tarmene absorberer for meget vand fra afføringen. Hård mave kan også opstå, hvis tarmenes muskelsammentrækninger er langsomme eller sløve, hvilket betyder, at afføringen bevæger sig langsomt igennem tarmsystemet. Som et resultat heraf kan afføringen blive hård og tør.

De almindelige årsager til hård mave er:

Manglende fibre i kosten
Manglende fysisk aktvitet (især hos ældre mennesker)
Medicin
Mælk og mælkeprodukter
Irriteret tyktarm (IBS)
Ændringer i daglige rutiner (graviditet, rejse, alder)
Misbrug af afføringsmidler
At man ignorerer trangen til at have afføring
Dehydrering
Specielle tilstande som f.eks. et slagtilfælde (meget almindelig årsag)
Problemer med tarmen eller endetarmen
Problemer med tarmfunktioner ( kronisk idiopatisk konstipation )

Behandling af hård mave

Selvom behandlingen af hård mave afhænger af årsagen, vil de fleste tilfælde behandles vha. kostomlægning. En livsstilsændring og en ændring i kosten vil også hjælpe patienten til at undgå hård mave i fremtiden.

Kost

En kost med tilstrækkeligt fiberindhold (20-35 gram pr. dag) hjælper kroppen til at producere normal, blød afføring. En læge eller kostvejleder kan hjælpe med at sammensætte en fornuftig kostplan til afvikling af hård mave.

Fiberrige fødevarer er bl.a.: bønner, kerner, morgenmadsprodukter (cerealer), frisk frugt og grøntsager som f.eks. asparges, bønnespirer kål og gulerødder. Et godt, populært og fiberrigt brødprodukt i Danmark er rugbrød.

For mennesker, der har tendens til hård mave, er det vigtigt at begrænse indtaget af fødevarer, der indeholder lidt eller ingen fibre. Disse fødevarer er f.eks. is, ost, kød, mange forarbejdede fødevarer osv.

Livsstilsændringer

Øvrige ændringer der kan afhjælpe og undgå hård mave, er at drikke tilstrækkeligt vand (rent vand – ikke danskvand, sodavand osv.) og andre væsker som f.eks. juice eller klar suppe, så man undgår dehydrering.

Motion, træning og fysisk aktivitet generelt er også vigtigt, hvis man vil undgå hård mave. Herudover bør man afsætte tid nok til at at gå på toilettet og i øvrigt ikke ignorere, udskyde eller “glemme” at have afføring.

Afføringsmidler

De fleste tilfælde af hård mave i mildere grad behandles ikke med afføringsmidler af den simple årsag, at det ikke er nødvendigt.

Patienter, der har foretaget livsstilsændringer og/eller kostomlægning – og fortsat har problemer med hård mave – kan få lægerecept på afføringsmidler for en kort periode, idet disse kan hjælpe en kronisk sløv tarm igang.

Hos børn kan kortvarig behandling med afføringsmidler (sammen med en fastlæggelse af rutineprægede vaner for toiletbesøg) afhjælpe og undgå hård mave.