Image by pietrozuco via FlickrI et omfang, så det næsten er for meget, fortæller folk ugenert om deres helbredsproblemer, det være sig forstyrrelser i kropsfunktionerne eller deciderede skader. Men ingen taler om hæmorroider. Måske er emnet for pinligt eller "urent". Og når ingen taler om det, bliver vores viden om hæmorroiderne også meget ringe. Hyppigt omtales problemer i endetarmsområdet som hæmorroider, uden at det egentlig ER hæmorroider. Det er på tide at skille tingene ad og sætte dem rigtigt på plads.
I løbet af livet får hvert andet menneske på et eller andet tidspunkt problemer med endetarmen. Hver fjerde har vedvarende problemer af forskellig sværhedsgrad.
Med ordet "endetarm" menes de sidste 20 cm af fordøjelseskanalen. I denne artikel kigger vi dog kun på de sidste 2-4 cm, der betegnes som analkanalen. Analkanalen er omsluttet af to muskler, den indre og den ydre lukkemuskel, som sørger for kontrol med afføring og tarmgas.
Problemer med hæmorroider er lette at forklare, når man betragter analkanalens opbygning:
I den øverste del af analkanalen sidder de tre særligt vigtige hæmorroid-"puder". Alle har disse blodfyldte puder, som sørger for at tætne endetarmen fuldstændigt. Forstørres de, kan det føre til problemer. Den nederste del af analkanalen er beklædt med en meget følsom slimhinde, der skal skille gasser fra fast afføring. Det gør, at også en person med en sund tarm kan slippe en vind - uden at bidrage til vasketøjsbunken. Helt yderst i analkanalen - dvs. ved endetarmsåbningen - sidder specielle årer (vener), som også kan føre til problemer.
Problemer
En sund endetarm mærker man ikke! Først når der er sygdom i den ene eller den anden af de forskellige strukturer, kan der opstå problemer. Vær opmærksom på følgende symptomer:
Hyppig kløe og brændende fornemmelse ved endetarmsåbningen.
Blod i afføringen eller blodspor på toiletpapiret.
Knuder og hævelser er i nogle tilfælde udtalte og også smertefulde.
Netop smerterne kan være meget forskelligartede.
Vedvarende eller kun i forbindelse med afføring.
Stikkende eller trykkende på endetarmsåbningen.
Også ufrivillig vind, slim eller afføring er problemer, som tyder på lidelser i endetarmen.
Eftersom den ramte ikke selv kan skelne mellem en harmløs og en alvorlig lidelse, må det i alle tilfælde anbefales at spørge lægen til råds!
"Ægte" hæmorroider
Når de regulære hæmorroide-puder bliver unaturligt store og fører til problemer, taler man om en hæmorroidal-lidelse. Årsagen er forskellige livsstils- eller kostvaner:
Raffineret kost, dvs. kost, der indeholder for få fibre.
Stærkt pres ved afføring, specielt det såkaldte efterpres.
Afføringsmidler, også i små mængder, kan give en for blød afføring.
Genetisk disposition.
Alkohol, kaffe og stærke krydderier kan udløse hæmorroider, men er dog ikke den grundlæggende årsag til lidelsen.
Typiske hæmorroide-problemer er kløe, en brændende fornemmelse, blødning, oftest ved afføring, smertende betændelse og hududslæt. Og finder man gang på gang spor i undertøjet, er det som oftest ikke et tegn på dårlig hygiejne, men på massivt forstørrede hæmorroide-puder. Behandlingen af hæmorroider afhænger naturligvis af problemernes omfang.
Den medicinske behandling
Lægerne inddeler forstørrede hæmorroide-puder i fire sværhedsgrader:
1. grad: Er puderne på grund af ændringen af deres størrelse endnu ikke uden for endetarmsåbningen, sprøjter man væske direkte ind i dem eller i umiddelbar nærhed af dem. Det bidrager til, at puderne skrumper til deres normale størrelse. Den kløende og brændende fornemmelse forsvinder hurtigt derefter - specielt hvis man følger op med behandling med salve og analtamponer.
2. grad: Er puderne i et mere fremskredent stadie uden for endetarmsåbningen, kan man i de lette tilfælde underbinde dem med gummiringe. Puderne reduceres, og de underbundne dele falder af.
3. og 4. grad: Her kan man ikke undgå et operativt indgreb. Heldigvis er der ikke mere samme skræk forbundet med hæmorroide-operationer som tidligere. Specielle teknikker gør, at smerter og blødninger efter operationen kun forekommer i sjældne tilfælde.
"Ydre" hæmorider - analthromboser
Det er ganske vist en forkert betegnelse, men i folkemunde taler man ofte om "ydre" hæmorroider, men man mener thromboser i området omkring endetarmsåbningen. Hvis der pludselig opstår blålige knuder ved kanten af endetarmen, f.eks. efter uvant fysisk arbejde, handler det om en analthrombose - en harmløs samling af størknet blod i de yderligt liggende endetarmsvener.
Behandler man dem ikke, går de i sig selv igen efter 2-3 uger. Analthromboser kan også fjernes under lokalbedøvelse, hvorefter problemerne forsvinder efter 1-2 dage. Specielle hæmorroide-salver kan også lindre problemet.
Meget vigtigt: Pas på kosten
Hovedårsagen til endetarmsproblemer er den fiberfattige kost, vi spiser nu om dage. Fibre er af afgørende betydning for en sund tarm. Ikke kun for, hvor ofte man har afføring, men også for dens sammensætning. Afføringen skal være lind - hverken for "knoldet" eller for løs.
Undgå helst alle former for hvidt brød (rundstykker, kager, kiks). En naturtro og afbalanceret kost er den bedste hjælp til din tarm!